środa, 28 listopada 2018

Orkiszowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka bardzo ciekawe w smaku, można zamiast pokrojonej czekolady, użyć chipsów czekoladowych, o wiele ładniej się wówczas prezentują.

Orkiszowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g masła, zimnego
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 240 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki (oprócz czekolady, którą należy pokroić drobno) umieścić w malakserze i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut , aż będą lekko rumiane.

Orkiszowe ciasteczka 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz