poniedziałek, 26 listopada 2018

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami

Szybkie, lekkie i puszyste. 

Ciasto z gruszkami

Składniki

  • 4 gruszki
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 250g serka mascarpone 
  • 2,5 łyżki oleju 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki obrać, usunać gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej piany. Dodawać mascarpone, w kilku turach, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej, ubijając. Bezpośrednio do powstałej mieszanki przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć część gruszek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz