wtorek, 27 listopada 2018

Maślane bułeczki z twarożkiem i kruszonką

Pierwsza partia rozeszła się zanim jeszcze zdążyła ostygnąć. Dzieciom najbardziej smakowały takie zwykłe bez nadzienia, czy nawet kruszonki. 

Maślane bułeczki 

Kruszonka
  • 100g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
Ciasto maślane
  • 250g mleka
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 50g drożdży
  • 2 żółtka
  • 70g masła
  • 500g mąki
  • szczypta soli
Nadzienie z twarogu
  • 500g twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z pomarańczy
Kruszonka. Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Odłożyć do lodówki.

Ciasto maślane. Masło rozpuścić, schłodzić. Mleko cukier, drożdże delikatnie podgrzać, wymieszać, zostawić na parę minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać mąkę, żółta sól, wyrabiać, przez kilka minut, dodać roztopione masło i znów wyrabiać, aż będą się tworzyły pęcherze. Odstawić na min 30min w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.

Nadzienie z twarogu. Twaróg zmielić. Składniki przełożyć do miseczki, wymieszać. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość ok 1cm. Pokroić na kwadraty ok 7cm, na  środku ułożyć łyżeczkę farszu twarogowego. Zwinąć boki, złożeniem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.  Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Zostawić na 15 minut do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min, aż bułeczki się zarumienią. 

1 komentarz: