niedziela, 18 listopada 2018

Placek z jabłkami i owsianą kruszonką

Kolejne ciacho, które robiłam już kilkakrotnie, a dopiero teraz udało mi się zdjęcie zrobić :) Chyba smakowało :) Robiłam go kilkakrotnie używając pigwy zamiast jabłek. Kruszonka z płatkami owsianym idealnie pasuję i do jabłek i do pigwy.

Placek z jabłkami i kruszonką 

Owsiana kruszonka
  • 60g zmielonych płatków owsianych
  • 40g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30g mąki pszennej
  • 60g masła
Ciasto kruche
  • 120g masła
  • 50g cukru pudru
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Jabłka
  • 1kg jabłek lub pigwy
  • 30g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owsiana kruszonka. Składniki przełożyć do miseczki, zagnieść kruszonkę. Odstawić do lodówki.

Ciasto kruche. Składniki przełożyć do miseczki lub na stolnicę, zagnieść ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 15min. W międzyczasie przygotować jabłka.

Jabłka. Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę, smażyć z dodatkiem masła i cukru. Powstały sok przelać do kubeczka i w chłodnym rozpuścić mąkę, wlać do jabłek dodać cynamon. Dusić, aż jabłka będą miękkie. Gotowy mus przełożyć na podpieczony spód. na wierzch rozłożyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180*C ok 40 minut. 

1 komentarz: