czwartek, 29 listopada 2018

Chleb musli

Chleb po ostudzeniu łatwo się kroi, ma słodkawy smak, więc bardziej pasują do niego dodatki typu serek, dżemy czy miodek. 

Chleb musli

Składniki
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40g drożdży
  • 200g mleka
  • 150g wody
  • 30g miodu
  • 150g mąki pszennej
  • 100g musli 
  • 20g oleju
  • 1 łyżeczka soli
W rondelku podgrzać delikatnie wodę, mleko, cukier i drożdże. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Dłuższą foremkę posmarować olejem, przełożyć ciasto chlebowe. Odstawić na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200*C. Piec chleb ok 40 minut. Kroić po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz