środa, 24 października 2018

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Mięciutka puszysta drożdżówka, szybko rośnie, łatwo się wyrabia. Można dodać dowolne ulubione owoce lub posmarować dżemem, czy powidłami i posypać kruszonką.


Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe
  • 220ml mleka
  • 40g drożdży
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500g mąki
  • 80g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • śliwki
Kruszonka
  • 70g mąki krupczatki
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • cukier waniliowy
Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać dodać cukier, cukier waniliowy i drożdże. wymieszać, odstawić na 15min, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajo żółtko, sól, wyrabiać ciasto. Dodać miękkie masło i ponownie wyrobić. Odstawić na godzinę, aby ciasto urosło. Blachę wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto. Ułożyć wypestkowane owoce.

Kruszonka. Składniki przełożyć do miseczki, zagnieść ręką. Rozłożyć równomiernie na owocach. Zostawić na 10 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 150*C ok 30min, następnie podkręcić temperaturę na 180*C i piec jeszcze 20 minut.

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz