piątek, 16 listopada 2018

Chleb orkiszowy

Mój synek Hubert spróbował i mówi "Mamo, to naprawdę Ty upiekłaś? Wygląda jak ze sklepu". I na tym całe podobieństwo się kończy, gdyż w smaku super, skład tylko naturalne produkty, jak długo utrzymuje świeżość trudno powiedzieć, bo u nas już po 2 dniach znikł. Chleb odrobinę się kruszy przy krojeniu, więc warto się wyposażyć w dobry nóź. 

Chleb orkiszowy

Składniki
  • 150ml wody
  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 150g płatków owsianych
  • 20g oleju
  • 50g pestek słonecznika
Wodę i mleko delikatnie podgrzać, dodać rozkruszone drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 10 min, aż drożdże zaczną pracować. Do miski przesypać mąki i pozostałe składniki. Wlać rozczyn, wyrabiać ciasto ręka ok 10 minut. odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Blaszkę o wymiarach 30x10 natłuścić olejem, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Odstawić na kolejne 15 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 40 min. Kroić po ostudzeniu. 

2 komentarze: