wtorek, 15 sierpnia 2017

Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową

Wyśmienita tarta. Wszystkie smaki łączą się idealnie, tworząc rozkosz dla podniebienia. Ciasto jest mocno sycące, ale ciężko sobie odmówić dodatkowego kawałka.

Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową 

Spód
  • 350 g ciastek oreo
  • 70 g masła
Masa orzechowa
  • 160 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 350 g masła orzechowego 
  • 250 ml śmietanki 30% 
Polewa czekoladowa
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
Spód. Odłożyć 50 g ciasteczek na dekorację, resztę zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na spód formy na tartę. Mocno uklepać spód i docisnąć ciasteczka do boków formy.

Masa orzechowa. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo po łyżce dodawać masło orzechowe cały czas ubijając. Na koniec wlać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wyłożyć na spód, wstawić na około godzinę do lodówki.

Polewa czekoladowa. Kawę zaparzyć w 30 ml gorącej wody. Zagotować ją razem ze śmietanką, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić czekoladę aż do powstania gładkiej masy. Ostudzić. Wyjąć tartę z lodówki, na środku ułożyć pokruszone odłożone ciasteczka. Wylać gęstniejącą polewę i wstawić z powrotem do lodówki na ok. 1-2 godziny do czasu aż polewa stężeje. Inspiracja Kwestia Smaku.

Tarta oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz