piątek, 18 sierpnia 2017

Bułki z ziemniakami

Pyszne bułeczki, które przygotowujemy wieczorem, a rano świeżutkimi możemy się cieszyć podczas śniadania. Chrupiąca skórka i mięciutki środek.

Bułki z ziemniakami 

20 porcji; 1 bułka ok 134 kcal

Składniki
  • 550 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g roztopionego masła
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
Z mleka cukru i drożdży z zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do misy. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski. Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrobić. Ogrzać do temperatury pokojowej. Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple, na 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Inspiracja Moje wypieki.

Bułki z ziemniakami 

Bułki z ziemniakami 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz