poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Ciasto z rabarbarem

Szybkie smaczne ciacho z rabarbarem. Polecam.

Ucierane z rabarbarem 
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut.Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem 

Ciasto z rabarbarem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz