niedziela, 20 sierpnia 2017

Bananowiec

Wygląda na skomplikowany, ale wcale taki nie jest. A smak mistrzostwo.

Bananowiec

Spód kakaowy
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy
  • 2 łyżki likieru migdałowego
Kawowy krem budyniowy
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 250 g masła (miękkiego)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 1 kg bananów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 op. śmietan fix
  • 40 g czekolady gorzkiej i 20 g czekolady białej
Spód kakaowy. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą. Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Masę wlać do formy. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru. Posmarować powidłami.

Krem budyniowy. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie kipieć wlewać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać po łyżce ostudzony budyń.

Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Ubić ją z dodatkiem cukru pudru na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Wyłożyć na kremie i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki. Inspiracja Kwestia Smaku.

Bananowiec

Bananowiec

2 komentarze: