wtorek, 22 sierpnia 2017

Placek drożdżowy z rodzynkami

Pyszny placek drożdżowy z rodzynkami. Spokojnie możecie sobie pozwolić na mały kawałek na drugie śniadanie ;)

Placek drożdżowy z rodzynkami 

Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 40g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • cukier waniliowy
  • 100g rodzynek
Kruszonka
  • 120g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 80g masła
Ciasto drożdżowe. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru pudru i mąki. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka cukier puder, cukier waniliowy, sól. Składniki mieszamy. Gdy dokładnie się połączą dosypujemy w partiach mąkę, następnie przez ok 5 min wyrabiam ciasto. Dodajemy letnie roztopione masło, wyrabiamy aż całe się wchłonie. Naczynie przykrywamy ściereczką, kładziemy w ciepłe miejsce na ok 1h do wyrośnięcia.

Kruszonka. Składniki sypiemy do miseczki, wyrabiamy palcami. Gdy składniki się połączą, zagniatamy tworząc kruszonkę.

Do wyłożonej papierem blach nakładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rodzynkami i kruszonką. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min. Gdy podwoi objętość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na ok 50 min. Upieczone ciasto chłodzimy w blaszce.

Placek drożdżowy z rodzynkami 

Placek drożdżowy z rodzynkami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz