sobota, 19 sierpnia 2017

Sernik z jabłkami i kruszonką

Pyszny serniczek na kruchym spodzie z jabłkami i kruszonką.


Sernik z jabłkami i kruszonką 

Ciasto kruche
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
Dodatkowo
  • 500 g jabłek odmiany reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. najpierw wymieszać mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekać z zimnym masłem, na koniec dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schować do lodówki. Większą  wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki.

Masa serowa. Zmiksować twaróg z budyniami, cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać jajka i znów zmiksować. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę serową wyłożyć na spód, na wierzchu rozłożyć jabłka oraz posypać startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.

Sernik z jabłkami i kruszonką 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz