wtorek, 8 sierpnia 2017

Drożdżowy jagodowiec

Idealna drożdżówka na niedzielne śniadanie. Na rynku jeszcze są dostępne świeże. Może się Wam uda zrobić.

Drożdżowy jagodowiec z kruszonką 

Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 125g masła 
  • szczypta soli
Kruszonka 
  • 100g masła 
  • 100g cukru 
  • 200g mąki pszennej
Dodatkowo
  • 1l jagód 
  • 5 biszkoptów 
  • cukier puder do posypania

Ciasto drożdżowe. W 3 łyżkach mleka rozprowadzamy drożdże dodając łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Do pozostałej mąki dodajemy resztę cukru, żółtka, sól, zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione przestudzone masło. Wrabiamy ciasto/ aż będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Kruszonka. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy czubkiem palców, aż powstanie kruszonka. 

Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powiercznię wyrownujemy, posypujemy rozkruszonymi biszkoptami, które lekko wgniatamy w ciasto, a następnie posypujemy jagodami i kruszonką. Pieczemy ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz