czwartek, 16 marca 2017

Tarta cytrynowa

Uwielbiam takie połączenia, orzeźwiający kwaśny krem, słodka beza i coś chrupkiego, czyli spód tarty. Doskonałe.


Tarta cytrynowa



Spód tarty
  • 180g mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
Krem cytrynowy
  • 200ml soku z cytryny
  • 120ml wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 100g masła
Beza
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód tarty. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować wyłożyć do formy na tatrę. Schłodzić w lodówce ok 30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min na złoty kolor.

Krem cytrynowy. Sok z cytryny, wodę skórkę, cukier i mąkę przełożyć do rondelka, wymieszać dokładnie i zagotować mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Do gorącego Dodać jajko i żółtko, energicznie mieszając, następni dodać masło i wymieszać aż wszystko się razem połączy. Gotowy krem przełożyć na sód tarty.

Beza. Białka ubić, dodać cukier puder wymieszać. Dodać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Bez przełożyć na krem cytrynowy, można dekoracyjnie wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego. Całość  piec jeszcze w temperaturze 160*C ok 20 min. Inspiracja Kwestia Smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz