Uwielbiam takie połączenia, orzeźwiający kwaśny krem, słodka beza i coś chrupkiego, czyli spód tarty. Doskonałe.
Tarta cytrynowa |
Spód tarty
- 180g mąki
- 100g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Krem cytrynowy
- 200ml soku z cytryny
- 120ml wody
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70g cukru
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 100g masła
Beza
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód tarty. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować wyłożyć do formy na tatrę. Schłodzić w lodówce ok 30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 20 min na złoty kolor.
Krem cytrynowy. Sok z cytryny, wodę skórkę, cukier i mąkę przełożyć do rondelka, wymieszać dokładnie i zagotować mieszając, aż zrobi się gęsty budyń. Do gorącego Dodać jajko i żółtko, energicznie mieszając, następni dodać masło i wymieszać aż wszystko się razem połączy. Gotowy krem przełożyć na sód tarty.
Beza. Białka ubić, dodać cukier puder wymieszać. Dodać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Bez przełożyć na krem cytrynowy, można dekoracyjnie wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego. Całość piec jeszcze w temperaturze 160*C ok 20 min. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz