poniedziałek, 6 marca 2017

Gniazda os

Jedne z moich ulubionych drożdżówek. Najlepsze jeszcze ciepłe :)

Osie gniazda



Ciasto drożdżowe
  • 600g mąki
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 400ml mleka
  • 40g drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ekstrakt waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
Nadzienie
  • 100g zmielonych orzechów
  • 30g masła
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon
Polewa
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
Ciasto drożdżowe. Mleko wlać do rondelka, delikatnie podgrzać, dodać cukier, pokruszyć drożdże. Zostawić na ok 10min aby drożdże się rozrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, wlać rozczyn. Wyrobić ciasto dokładnie ręka, aż będzie odchodzić od ścianek, ciasto nie może być za rzadkie, jeśli jest rzadkie podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić, żeby urosła na ok 1h. W międzyczasie kilkakrotnie przemieszać.

Nadzienie. Masło roztopić. Pozostałe składniki wymieszać razem w miseczce.

Polewa. Mleko wymieszać z cukrem. Podgrzać.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na deskę, można podzielić na 2 kawałki, rozwałkować. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Posypać przygotowanym nadzieniem, zrolować. Roladę pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstęp. Odstawić na ok 20 min do wyrośnięcia. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Zaraz po upieczeniu posmarować polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz