niedziela, 19 marca 2017

Puding z chia z malinami

Bardzo od jakiegoś czasu modne nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej. Oprócz tego, że modne, to przede wszystkim bardzo zdrowe. Nasiona chia są źródłem białka, błonnika, kwasów tłuszczowych, magnezu, manganu i fosforu. Nie zawierają glutenu. Dlatego też to niepozorne nasionko znalazło się i w naszej kuchni.

Puding z chia z malinami


Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • 300g malin
Nasiona zalać mlekiem, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać, aby nie zrobiły się glutowate grudki ;). Następnie dodać miód i wymieszać. Maliny zmiksować, wyłożyć w pucharkach, następnie ułożyć warstwę budyniu chia. Udekorować malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz