wtorek, 7 marca 2017

Bajaderka

Czekolada, bakalie.... czego chcieć więcej. Przepyszne ciasto. W dzieciństwie robiłyśmy z mamą bajaderki kuleczki, zawsze zostały jakieś obrzynki z ciasta, albo coś nie do końca wyszło tak jak miało wyjść. Dodawałyśmy bakalie, marmoladę, mieszałyśmy razem i obtaczałyśmy w kokosie. Pamiętam, że były przez wszystkich bardzo lubiane, ta wersja tez się dobrze przyjęła.

Bajaderka


Ciasto kruche
  • 420g mąki
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bakaliowa
  • 2 szklanki bakalii
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • słoik powideł śliwkowych
Polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części u upiec dwa placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 25 min. Jedno ciasto zostawić w blaszce. Na schłodzonym rozsmarować połowę powideł. Drugi pacek pokruszyć do miseczki na większe kawałki.

Masa bakaliowa. Do rondelka wlać mleko, cukier puder, dodać kakao, pozostałe powidła i połamane kawałki czekolady. Wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać bakalie i pokruszony placek. Wymieszać. Masę przełożyć na kruchy spód posmarowany powidłami. Rozłożyć równomiernie, docisnąć.

Polewa. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką na małym ogniu . Polewą polać ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin, będzie zwarte i lepiej się kroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz