piątek, 10 marca 2017

Barbórkowe

Ciasto Barbórkowe. W wersji oryginalnej powinno być przełożenie galaretka, krem, galaretka, krem i wierzch posypany kakao. Ja jednak zrobiłam w mniejszej formie i już ostania porcja śmietany by mi się nie zmieściła. Dlatego zrobiłam tylko z połowy składników jedną warstwę. Polecam każdą warstwę robić osobno, dobrze jest kiedy każda warstwa stężeje, zanim położymy kolejną.

Barbórkowe



Biszkopt kakaowy
  • 3 jaja
  • 200g cukru
  • 150g mąki
  • 50g kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Warstwa  śmietankowa
  • 1l śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
  • 4 galaretki
  • 1 łyżka kakao
Biszkopt kakaowy. Jaja ubić z cukrem. Dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min. Przestudzić.

Warstwa śmietanowa. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao. Żelatynę zalać zimną wodą. Kiedy napęcznieje podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej dodać dwie łyżki ubitej śmietany, wymieszać i przelać do pozostałej masy śmietanowej.
Galaretki przygotować wg przepisu. Zostawić, aby stężała. Biszkopt zalać połową tężejącej galaretki, krem śmietanowy, galaretka, krem śmietankowy, kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz