niedziela, 12 marca 2017

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka w smaku przywołują trochę Święta Bożego Narodzenia, ale myślę, że nie ma co tak długo czekać na co dzień do kawy też będą idealne.

Ciasteczka korzenne



Składniki
  • 200g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 80g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100g masła
  • 40g orzechów laskowych
Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Masło powinno być miękkie. Składniki przekładamy do miski i ręką lub mikserem wyrabiamy kruszonkę. Następnie formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka nie rosną więc nie ma potrzeby zostawiać dużo miejsca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min. Zostawić do przestygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz