środa, 23 listopada 2016

Kostka pralinkowa

Przekładaniec z kremem czekoladowym i dżemem porzeczkowym, który idealnie równoważy słodycz ciasta.

Porcji 20, 1 porcja ok 377kcal


Kostka pralinkowa


Biszkopt jasny
  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy
  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
  • 250 ml mleka
  • budyń czekoladowy
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
Poncz
  • 50 ml wody
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml rumu
Dodatkowo
  • słoik dżemu porzeczkowego
  • tabliczka czekolady

Biszkopt. Jaja ubić z cukrem, kiedy podwoją objętość dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec do suchego patyczka ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Tak samo upiec biszkopt kakaowy. Po ostudzeniu przekroić po długości na dwa placki.
Krem. Z mleka cukru kakao i budyniu, ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć stopniowo dodawać budyń, wymieszać do gładkiego kremu.
Poncz. Wodę cukier i sok z pomarańczy zagotować, dodać rum, wymieszać.

Dolną część ciasta kakaowego położyć do blaszki, posmarować połową kremu, przyłożyć jedną częścią jasnego biszkoptu, polać połową ponczu, rozsmarować dżem porzeczkowy, ułożyć drugą część jasnego biszkoptu, polać drugą częścią ponczu, rozsmarować pozostały krem, przyłożyć drugą częścią ciemnego biszkoptu. Na wierzchu ułożyć drugą blaszkę z obciążeniem i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach wyjąć z lodówki polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz