wtorek, 8 listopada 2016

Fiona

Był Shrek, jest i Fiona. Ciasto idealne na przyjęcie dla dzieci, wiadomo wszystkie lubią ciasta z galaretką. Spód można wyłożyć biszkoptami, ja jednak wolę upiec cienki biszkopt.

Porcji 20, 1 porcja ok 266kcal

Fiona

Ciasto
  • 2 jaja
  • 100g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń malinowy
  • butelka soku malinowego (ok 450ml)
  • 3 budynie malinowe
  • delicje malinowe
Śmietanka malinowa
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe'
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretka malinowa
  • 1 galaretka malinowa
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 180*C ok 15min do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia.

Budyń malinowy. Sok przelać do rondla, dolać wodę, aby w sumie było ok 900ml. Budynie rozpuścić w wodzie. Wlać do gotującego się soku malinowego. Zagotować. Gorący budyń wylać na ciasto. Na wierzchu poukładać delicje malinowe.

Śmietanka malinowa. Galaretki rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejące galaretki. Wylać na przestygły budyń malinowy.

Galaretka malinowa. Galaretkę przygotować wg przepisu. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz