poniedziałek, 7 listopada 2016

Tort czkeoladowo-bananowy

Czekolada i banany, to połączenie zawsze sprawdza się w przepisach na tort dla dzieci.

Porcji 20, 1 porcja ok 315kcal (bez polewy)

Tort czekoladowo-bananowy



Ciasto
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Warstwa czekoladowa
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 200g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Warstwa bananowa
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 banany
  • 2 łyżki żelatyny
  • polewa
Ciasto. Białka ubić, dodać cukier następnie po 1 żółtku. Dokładnie wymieszać, dodać przesiane mąki, lekko przemieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 1808C ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciast zostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.

Warstwa czekoladowa. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.  Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, całość przelać do śmietany. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić aby napęczniała. Podgrzać, dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać, przelać do masy czekoladowej, wszystko dokładnie krótko wymieszać. Przełożyć na spodni krążek biszkoptu, odstawić do lodówki, aby masa stężała.

Warstwa bananowa. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.  Banany zmiksować, lub rozdrobnić widelcem, przelać do śmietany. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić aby napęczniała. Podgrzać, dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać, przelać do masy bananowej, wszystko dokładnie krótko wymieszać. Przełożyć na warstwę czekoladową, przyłożyć drugim krążkiem, odstawić do lodówki, aby masa stężała. Tort ozdobić dowolnie polewą czekoladową, lub śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz