piątek, 11 listopada 2016

Bananowiec

Czasem im prościej, tym lepiej. Inspiracja Kwestia Smaku.

Porcji 20, 1 porcja ok 200 kcal

Bananowiec


Składniki
  • 2 jaja
  • 200 g cukru
  • 3 rozgniecione małe banany oraz 1/2 pokrojonego w plasterki
  • 130 ml oleju
  • 240g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czekolada na polewę
  • kawałki banana do dekoracji
Jaja wymieszać z cukrem, aż będą puszyste. Dodać rozgniecione banany i olej cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone banany i lekko przemieszać łyżką. Ciasto przelać do  formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150*C ok 1,5h lub do suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciasto, ozdobić bananami.





2 komentarze: