niedziela, 13 listopada 2016

Spiskie toffi

Próbowałam już wiele odmian ciast toffi. To poniżej próbowałam kiedyś w Sromowcach Wyżnych, zrobione przez Panie z KGW, dlatego nazwałam je Spiskie toffi. O przepis nie pytałam, sam spróbował po swojemu i chyba wyszło całkiem nieźle.

20 porcji, 1 porcja ok 310kcal

Spiskie toffi



Biszkopt
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa toffi
  • 400 g masy krówkowej
  • 500 g serka mascarpone
Śmietanka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady do posypania
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Posmarować połową masy krówkowej.

Masa toffi. Mascarpone dokładnie wymieszać z pozostałą masą korówkową. Przełożyć na ciasto.

Śmietanka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć na masę toffie. Zetrzeć czekoladę. Odstawić do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz