Próbowałam już wiele odmian ciast toffi. To poniżej próbowałam kiedyś w Sromowcach Wyżnych, zrobione przez Panie z KGW, dlatego nazwałam je Spiskie toffi. O przepis nie pytałam, sam spróbował po swojemu i chyba wyszło całkiem nieźle.
20 porcji, 1 porcja ok 310kcal
Spiskie toffi |
Biszkopt
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa toffi
- 400 g masy krówkowej
- 500 g serka mascarpone
Śmietanka
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady do posypania
Ciasto. Jaja ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Posmarować połową masy krówkowej.
Masa toffi. Mascarpone dokładnie wymieszać z pozostałą masą korówkową. Przełożyć na ciasto.
Śmietanka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć na masę toffie. Zetrzeć czekoladę. Odstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz