niedziela, 31 grudnia 2017

Szarlotka świąteczna

Wyśmienita, to jedno słowo wystarczy, by opisać ten smak, łatwa w wykonaniu, w smaku powala. 

Szarlotka świąteczna 


Ciasto kruche
  • 2  i 3/4 szklanki mąki 
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 60 g smalcu 
  • 3łyżki zimnej wody
Jabłka
  • 1,5 kg jabłek 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
Warstwa orzechowa
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • skórka starta z cytryny
Ciasto kruche. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Jabłka. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.

Warstwa orzechowa. Orzechy pokroić, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę z cytryny, rozdrobnić. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę  wyłożyć ciastem, spód i boki formy. Dokleić brakujące miejsca. Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Inspiracja Kwestia Smaku.

Szarlotka świąteczna 

Szarlotka świąteczna 

Szarlotka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz