czwartek, 28 grudnia 2017

Piernikosernik

Przepis super sprawdził się jako tort świąteczny, ozdobiłam tylko dodatkowo masą cukrową i figurkami z cukru. Efekt znakomity.

Piernikosernik 



Piernik
  • 1 jajko
  • pół szklanki  cukru 
  • pół szklanki  miodu
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki 
  • 1/8 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody 
  • pół szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na masę serową
  • 500 g ser sernikowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1ł rumu
  • 3 łyżki mąki 
Krem waniliowy
  • 400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
  • 1/4 szklanki likieru migdałowego Amaretto
  • 1/4 szklanki zimnej i przegotowanej wody
  • powidła śliwkowe do przełożenia
Piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną do piernika - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić jajko i cukier, następnie ubić do otrzymania jasnej, puszystej piany. Wlewać miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlewać przestudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki, maślankę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. W cieście nie powinny pozostać grudki. 
Masę piernikową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 2 blaty piernikowe.

Masa serowa. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać do formy i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 55 minut , na spod piekarnika położyć blaszkę z wrzącą wodą. Wyjąć z piekarnika, wystudzić do temperatury pokojowej i pozostawić przez noc w lodówce.

Krem waniliowy. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Na paterze ułożyć pierwszy z blatów piernikowych. Nasączyć połową ponczu. Posmarować warstwą powideł. Schłodzony sernik wyjąć z patery i pewnym ruchem przełożyć sobie na dłoń, następnie umieścić na warstwie powideł, zdjąć papier do pieczenia. Sernik posmarować kolejną warstwą powideł. Na wierzch położyć drugi blat piernikowy i nasączyć. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem waniliowy. Z wierzchu oprószyć cynamonem, lub dowolnie udekorować, ja użyłam masy cukrowej i cukrowych figurek. Inspiracja Moje Wypieki.

Piernikosernik 

Piernikosernik 

Piernikosernik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz