poniedziałek, 1 stycznia 2018

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami

W Nowym Roku dalej w naszej kuchni pachnie piernikowymi aromatami, i powidłami śliwkowymi.

Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami 

Składniki
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g czekolady
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku roztopić maso. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i cukier ubić. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Polewa z mlecznej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę polewy rozprowadzić po każdej babeczce. Dowolnie udekorować. Inspiracja Moje Wypieki. 

Babeczki czekoladowo-korzenne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz