wtorek, 26 grudnia 2017

Sernik z musem pistacjowym

Urodzinowo zamiast tortu zrobiłam sernik. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy miał już dość słodkiego, ale serniczka ciężko sobie odmówić. 

Sernik z musem pistacjowym

Składniki na spód
  • 160g ciasteczek maślanych
  • 30 g masła, roztopionego
Masa serowa
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
Mus pistacjowy
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 3 łyżeczki żelatyny 
Dekoracja
  • 50g pokrojonych pistacji
Spód. Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. 

Masa serowa. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Mus pistacjowy. Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić krem pistacjowy i serek mascarpone i śmietanę. Zmiksować do połączenia, by nie było widać grudek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, dokładnie rozprowadzić.  Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Gotowy mus pistacjowy przełożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce. Inspiracja Moje Wypieki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz