niedziela, 3 grudnia 2017

Babka jogurtowa z żurawiną i białą czekoladą

Piekłam tę babkę już kilkakrotnie w różnych wersjach, jest taka dobra, że nie udało mi się zdjęcia zrobić, tak szybko znikała, ale w końcu coś się udało pstryknąć. 


Babka jogurtowa
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 50 g roztopionego masła 
  • 50 g białej czekolady
  • skórka starta z 1/2 cytryny 
  • 100 g suszonej żurawiny + 4 łyżki alkoholu do namoczenia
Polewa
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzać do 180*C. Żurawinę zalać alkoholem i namoczyć. Małą formę keksową wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, roztopioną czekoladę, skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, pod koniec wmieszać żurawinę (odłożyć łyżkę żurawiny do dekoracji).
Wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać. Następnie dodać śmietankę oraz stopniowo dodawać jogurt cały czas mieszając. Polać po cieście. Udekorować odłożoną żurawiną i wiórkami kokosowymi. Inspiracja Kwestia Smak. 




2 komentarze:

  1. Fajna babeczka!
    Taka, jak lubię - niewiele zamieszania, a efekt baaardzo zadowalajacy!
    ;)

    OdpowiedzUsuń