poniedziałek, 18 grudnia 2017

Tort cytrynowy z malinami

Ten tort, mnie osobiście przypomina smaki dzieciństwa. Krem budyniowy, świeże owce, niby ciężki, a jednak orzeźwiający i świeży. 

Tort cytrynowy z malinami 

Składniki na biszkopt
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem cytrynowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła
Dodatkowo
  • maliny
  • biszkopty

Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Krem cytrynowy. W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.  Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
Gotowe blaty biszkoptowe naponczować 1 szklanką mieszanki wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką lub limoncello.
Blaty biszkoptowe przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny.  Boki obsypać okruszkami biszkoptów. Inspiracja Moje Wypieki. 

Tort cytrynowy z malinami 

Tort cytrynowy z malinami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz