niedziela, 10 grudnia 2017

Brownie z kremem z masła orzechowego

Czekolada i masło orzechowe, to musi się udać. 

Brownie z masłem orzechowym 



Spód brownie
  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 135 g mąki
Krem z masłem orzechowym
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 350 g masła orzechowego
Polewa
  • 200 g czekolady deserowej 
  • 2 i 1/2 łyżki płynnego oleju roślinnego
Spód brownie. Piekarnik nagrzać do 160*C. Przygotować formę o wymiarach 20 cm x 30 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady połamane na kosteczki oraz cukier i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. 
W oddzielnej misce rozmiksować  jajka. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę i znów wymieszać, dodać pozostałą czekoladę połamaną na kosteczki, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, ostudzić.

Krem z masłem orzechowym. Zimne mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż zwiększy objętość. Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na brownie i wstawić do lodówki.

Polewa. Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju wyłożyć na masę z masła orzechowego i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na około godzinę. Deser przechowywać w lodówce. Inspiracja Kwestia Smaku. 

Brownie z kremem 

Brownie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz