środa, 20 grudnia 2017

Sernik z tęczową galaretką i owocami

Wszystkie dzieci uwielbiają ciasta z galaretką, a to nie dość, że apetycznie wygląda, to smakuje pysznie. Jest delikatny serek i pyszne owoce.

Sernik z tęczową galaretką i owocami 

Spód
  • 440g herbatników kakaowych
  • 170g miękkiego masła
Masa serowa
  • 1kg sera o smaku waniliowym
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 5-6 opakowań galaretek w różnym kolorze
Wierzch
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2-3 banany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • około 300-400g winogron 

Każdy kolor galaretki osobno rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, a następnie w chłodniejsze miejsce, aby galaretka stężała. Stężałą galaretkę wyjąć z garnuszka lub miseczki i pokroić na drobne kawałki.

Spód. Herbatniki zmielić, dodać do nich miękkie masło i zagnieść palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masą wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.

Masa serowa. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.  Ser wymieszać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.

Wierzch. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na wierzchu ciasta razem z winogronem i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc. Inspiracja Mała Cukierenka.

Sernik z galaretką i owocami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz