czwartek, 30 listopada 2017

Lodowa kostka

Warstwowe ciasto, bardzo smaczne, podobne do kostki alpejskiej.

Lodowa kostka

Ciasto
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
Krem
  • 1l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 250g masła
Śmietanka
  • 1l śmietany kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • czekolada 



Ciasto. Z białek ubić pianę. Dodać cukier, wymieszać, dodawać po łyżce mąki delikatnie mieszając. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20min. Ochłodzić. 

Krem. Żółta ubić z cukrem. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i mąkę, dodać ubite żółtka. Wymieszać. Wlewać mieszając do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. Do Gęstego kremu dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wylać na biszkopt, zostawić do przechłodzenia.

Śmietanka. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, przełożyć na krem. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić d lodówki, aby się mocno schłodziło.





Lodowa kostka

Lodowa kostka 























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz