wtorek, 26 lutego 2019

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami II

Niby takie ciasto też już było, ale jednak nie. Zupełnie inna konsystencja i smak. Smak znany mi od dawna, a nie mogłam  nigdzie znaleźć przepisu. W oryginale ciasto polewa się gęstym lukrem, ale posypane cukrem pudrem też jest ok. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, bardzo delikatne.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 

Ciasto
  • 340 g mąki
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 3 jaja
  • 200ml jogurtu
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania
Masło rozpuścić, ochłodzić. Sypkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Dodać jaja i jogurt, dalej mieszać. Partiami wlewać roztopione przestudzone masło. Mieszać do połączenia składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Odstawić do przestudzenia, posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz