Leśny mech |
Ciasto
- 250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 3 jaja
- 300g cukru pudru
- 200g oleju
- 200g mąki
- 160g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 800g śmietany kremówki 30%
- pół szklanki przegotowanej wody
- galaretka agrestowa
- 1 owoc granatu
Ciasto. Szpinak włożyć na sito, rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jaja ubić z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać olej, wolnym stożkiem, cały czas mieszając. Następnie dodać mąki, odsączony szpinak i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wlać do foremki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wystudzić ciasto, rozkroić po długości, dolny blat ułożyć w blaszce, a górny drobno rozkruszyć w miseczce.
Krem. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie, wystudzić. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać dokładnie. Przelać na spód ciasta, rozprowadzić równomiernie, Wierzch pokryć pokruszonym ciastem, ozdobić owocami granatu. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz