poniedziałek, 11 lutego 2019

Śnieżny puch

Leciutki jak chmurka serniczek na zimno. Bardzo łatwy do przygotowania. Używamy zmielonego serka twarogowego z wiaderka, może być też serek homogenizowany lub zmielony twaróg.

Śnieżny puch 




Składniki
  • 1 kg sera twarogowego 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5l wody
  • biszkopty lub herbatniki
Wierzch
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 50g wiórek kokosowych 
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Biszkoptami lub herbatnikami wyłożyć spód tortownicy. 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać partiami twaróg, wymieszać, następnie dodać lekko tężejąca galaretkę. Dokładnie wymieszać. Zostawić na parę minut. Masa powinna szybko tężeć.  Następnie delikatnie przelać masę na herbatniki. Wyrównać odstawić do lodówki.

Wierzch. Masło rozpuścić na patelni dodać kokos i cukier. Podgrzewać chwilkę mieszając, aż wiórki się delikatnie zarumienią. Posypać przed podaniem. Inspiracja Kwestia Smaku.

śnieżny puch 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz