niedziela, 3 marca 2019

Piernik

Szybkie ciasto, pięknie wyrasta, ja użyłam małą blaszkę, ale spokojnie można zrobić na dużą. Jak widać wyrosły piernikowe drapacze chmur. Bardzo dawno temu prezentowałam podobny przepis na piernik, tylko bez bakali i na mniejszą blaszkę.

Piernik

Składniki
  • szklanka cukru
  • szklanka miodu
  • szklanka śmietany
  • 4 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 150g masła
  • 1 łyżka sody
  • przyprawa do piernika
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów pokrojonych
Białka ubić s misce, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać płynny miód. Wszystko wymieszać, stopniowo dodawać mąkę, sodę i przyprawę. Dodać śmietanę wymieszać, na koniec dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 1h lub do tzw. "suchego patyczka". Na koniec można polać polewą czekoladową. 

Piernik 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz