sobota, 2 lutego 2019

Rogaliki z czekoladą

Bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe, nie zsycha się nawet następnego dnia. Robiłam już w wersji z czekoladą i marmoladą, obie super. 

Rogaliki z czekoladą 

Ciasto drożdżowe
  • 500g mąki
  • 20g drożdży
  • 55g cukru
  • 250ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 80g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • krem czekoladowy
  • cukier puder 
  • jajo
Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Zostawić na 5 min, aż zaczyn zacznie "pracować". Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać zaczyn, wbić jaja, wyrabiać ciasto kilka minut, dodać olej i masło, wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1h. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze kule, każdą rozwałkować i podzielić na 12 kawałków, na szerszym końcu ułożyć marmoladę, zwinąć rogaliki, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180*C. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem. 

Rogaliki z czekoladą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz