Na święta Bożego Narodzenia wśród wypieków nie może zabraknąć piernika. Mięciutki, przełożony marmoladą lub powidłami oraz kremem mlecznym, który smakuje dokładnie jak biała czekolada. Ciasto jest bardzo słodkie i bardzo pyszne.
Piernik świąteczny |
Ciasto
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
- 1 łyżka kakao
Krem mleczny
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4-1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo
- polewa czekoladowa
- słoik marmolady lub powideł śliwkowych
Ciasto. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód, olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Krem mleczny. Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Inspiracja I love bake.
Krem mleczny. Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Inspiracja I love bake.
Piernik świąteczny |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz