czwartek, 27 grudnia 2018

Piernik świąteczny

Na święta Bożego Narodzenia wśród wypieków nie może zabraknąć piernika. Mięciutki, przełożony marmoladą lub powidłami oraz kremem mlecznym, który smakuje dokładnie jak biała czekolada. Ciasto jest bardzo słodkie i bardzo pyszne.

Piernik świąteczny


Ciasto

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
  • 1 łyżka kakao
Krem mleczny

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4-1 szklanka mleka w proszku
Dodatkowo
  • polewa czekoladowa
  • słoik marmolady lub powideł śliwkowych 
Ciasto. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód, olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Krem mleczny. Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Inspiracja I love bake.
Piernik świąteczny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz