wtorek, 11 grudnia 2018

Śnieżynki

Kruche ciasteczka o wyraźnym smaku migdałowym. Do ciasteczek koniecznie użyjcie masła, smak jest bezkonkurencyjny. Ciasteczka można przechowywać nawet kilka tygodni, więc spokojnie możecie zrobić zapas już teraz. 

Śnieżynki

Ciasto
  • 100g surowej masy marcepanowej
  • skórka starta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 175g mąki
  • 75g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100g masła
Marcepan rozkruszyć, przemieszać najpierw z cukrem pudrem, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce min pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, najlepiej nie podsypując mąką (dobrze się do tego nadaje mata silikonowa). Wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-12 min, w zależności od wielkości ciasteczek. Mają być złotawe, nie brązowe ;) . Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.

Śnieżynki 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz