Crinkle, czyli pomarszczone ciasteczka, w smaku przypominają brownie. Mięciutkie w środku, a chrupkie na zewnątrz. Ciasteczka musza być bardzo dobrze schłodzone, nie należy ich długo rolować w rękach i nie żałować cukru pudru do obtaczania. Wtedy efekt spękań będzie najlepszy.
Crinkle cookies |
Składniki
- 60g kakao
- 200g cukru
- 60ml oleju
- waniliowy ekstrakt
- 2 jaja
- 130g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder
Składniki na ciasteczka przełożyć do miski, wymieszać. Powstanie ciasto o gęstej konsystencji, ale luźniejszej niż ciasto półkruche. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Łyżeczką nabierać ciasto, nadać kształt kuli, obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*C ok 12 minut, W zależności od wielkości ciasteczek. Po upieczeniu zostawić do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz