sobota, 15 grudnia 2018

Crinkle cookies

Crinkle, czyli pomarszczone ciasteczka, w smaku przypominają brownie. Mięciutkie w środku, a chrupkie na zewnątrz. Ciasteczka musza być bardzo dobrze schłodzone, nie należy ich długo rolować w rękach i nie żałować cukru pudru do obtaczania. Wtedy efekt spękań będzie najlepszy. 

Crinkle cookies

Składniki
  • 60g kakao
  • 200g cukru
  • 60ml oleju
  • waniliowy ekstrakt
  • 2 jaja
  • 130g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • cukier puder
Składniki na ciasteczka przełożyć do miski, wymieszać. Powstanie ciasto o gęstej konsystencji, ale luźniejszej niż ciasto półkruche. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Łyżeczką nabierać ciasto, nadać kształt kuli, obtoczyć w cukrze pudrze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*C ok 12 minut, W zależności od wielkości ciasteczek. Po upieczeniu zostawić do schłodzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz