piątek, 2 marca 2018

Toffi

Wielowarstwowe ciasto z kremem budyniowy i masą karmelową. Słodkie, świetnie będzie smakować z popołudniową kawą.

Toffi

Biszkopt ciemny
  • 3 jaja
  • 150g cukru
  • 130g mąki
  • 15g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny
  • 3 jaja
  • 150g cukru
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 750ml mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo
  • wafle
  • krem karmelowy - krówkowy
  • polewa czekoladowa
Biszkopt ciemny. Jaja ubić z cukrem. Kiedy masa się podwoi dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok 20 min nagrzanym do 180*C piekarniku. Zostawić do przestygnięcia. 

Biszkopt jasny. Wykonać jak biszkopt ciemny.

Masa budyniowa. Z mleka cukru i budyni ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć dodawać po łyżce budyniu. Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać. 
Biszkopt ciemny zostawić w foremce, rozsmarować jasny krem, ułożyć wafle, rozsmarować masę krówkową, ułożyć kolejną warstwę wafli. Posmarować ciemnym kremem, przełożyć jasnym biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową.
Toffi 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz