czwartek, 22 marca 2018

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Sernik z brzoskwiniami już był, dzisiaj prezentuję odrobinę odmienioną wersję z bezą kokosową. Ciasto po schłodzeniu dobrze jest włożyć na parę godzin do lodówki.

Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową

Spód

  • 400g mąki
  • 250g masła
  • 50g cukru pudru
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 1kg sera twarogowego
  • 200g cukru pudru
  • 125g  masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 jaja
Dodatkowo
  • 5 białek
  • 150g cukru pudru
  • 50g wiórek kokosowych
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kulki, mniejszą ok 1/3 i większą ok 2/3 ciasta. Zwinąć w folię i schłodzić w zamrażarce min 30 min. Większą część rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 25min.
Ser. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia składników. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Wyłożyć na podpieczony spód. ułożyć blisko siebie pokrojone brzoskwinie. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Wymieszać. Dodać kokos, połączyć z masą białkową. Rozprowadzić pianę z białek na brzoskwiniach, posypać kruchym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 60 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz