środa, 21 marca 2018

Ciasto smoka

Podobno dzisiaj pierwszy dzień wiosny.  :) Z tej okazji ciasto, które może odrobinę chociaż natchnie, aby się poczuć wiosennie. Ciasto o wielu smakach, bardzo dobrze współgrających ze sobą. Polecam.

Ciasto smoka
Biszkopt
  • 3 jaja
  • 100g cukru
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa 
  • 500ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 100g orzechów zmielonych
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 cytryna
  • 1 czekolada
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 500g masła
  • 100g rodzynek
  • 100g owoców kandyzowanych
  • 50g płatków migdałowych
Dodatkowo
  • puszka ananasów
  • 3 zielone galaretki
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki spirytusu
Biszkopt. Jaja wymieszać z cukrem, aż podwoją objętość, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzić.

Masa. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyni ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną mąkę, dodać przestudzony budyń. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać orzech, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę. 
Do drugiej masy dodać sok z cytryny, migdały i owoce kandyzowane. Galaretę wykonać wg. przepisu. Zostawić do stężenia.

Na biszkopt wyłożyć ciemną masę, ułożyć biszkopty skropione spirytusem, rozsmarować masę jasną, ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretą. Wstawić d lodówki na kilka godzin. 

Ciasto smoka

Ciasto smoka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz