środa, 28 lutego 2018

Karmelowa mozaika w waflu

Efektowne, smaczne ale odrobinę wymagające czasu i umiejętności ciasto. Ciasto idealne dla miłośników karmelu.


Karmelowa mozaika w waflu

Biszkopt ciemny
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 200g mąki
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt jasny
  • 5 jajek
  • 250g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelowy budyń
  • 500g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 750ml mleka
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500g masła
Dodatkowo 
  • wafle -andruty kwadratowe
Biszkopt. Jajka ubić z cukrem. Kiedy masa podwoi objętość dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać krótko. Przelać na foremkę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Pokroić wzdłuż na 18 długich cienkich pasków. Tak samo wykonać biszkopt jasny.

Karmelowy budyń. Cukier rozpuścić na małym ogniu. Kiedy się rozpuści dodać wodę, wymieszać, następnie wlać 500ml mleka, zagotować. Do pozostałego mleka wsypać obie mąki, wymieszać, przelać na gotujące się mleko karmelowe. Mieszać aż się zagotuje i zrobi gęsty budyń. Dodać pokrojone masło, mieszać do rozpuszczenia. Karmel  podzielić na 6 części. Na andrucie rozsmarować połowę 1 części karmelu, ułożyć w szachownicę paski białego i ciemnego biszkoptu, pomiędzy wlewając karmel. Andrut zwinąć tworząc roladę. Tak przygotować pozostałe andruty. W sumie powinno wyjść 6 roladek. 

Karmelowa mozaika 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz