czwartek, 15 marca 2018

Ślimaki z makiem



Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem, te drożdżówki robiłam już kilkakrotnie i nie ma szans, żeby się nie udały są przepyszne. 
Drożdżówki z makiem 

Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
Dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 300 g masy makowej
  • garść rodzynek
  • lukier: 1 łyżka soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 45 - 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę, chwilę zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na kwadrat o boku ok. 30 cm. Rozsmarować połowę masy makowej, posypać rodzynkami. Zwinąć roladkę i pokroić ją w poprzek na 10 plasterków. Ułożyć je przekrojem do góry na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Powtórzyć z drugą częścią ciasta i drugą blaszką do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180*C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem cytrynowym. Inspiracja Kwestia Smaku. 

Ślimaki z makiem 

Drożdżówki z makiem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz