wtorek, 27 marca 2018

Czeskie buchty

Przepis ze starej kuchni czeskiej. Moja mama wzorowała się na nim robiąc drożdżówki, które już pewno dobrze znacie. Później, to już jak każda porządna kucharka wszystkie składniki dodawała "na oko". Dzisiaj przepis oryginalny. 

Czeskie buchty


Ciasto drożdżowe
  • 500g mąki
  • 350ml mleka
  • 60g cukru
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 25g drożdży
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • skórka z cytryny
Dodatkowo
  • marmolada
  • cukier puder do posypania
  • olej do smarowania

Ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy aby było lekko ciepłe, dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zostawiamy na ok 15 min, aby drożdże urosły. Resztę cukru mieszamy z masłem w mikserze, dodajemy jajko, żółtko i skórkę oraz sól. Wlewamy do mąki, wyrabiamy ciasto ok 10-15 min. Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na drewnianą deskę podsypaną mąką. Lekko wałkujemy i kroimy na kwadraty ok 5cm. Na środku kładziemy łyżeczkę marmolady, zwijamy w rulonik i kładziemy na blasze. Z każdej strony smarujemy olejem, aby bułeczki po upieczeniu łatwo się odrywały. Dokładamy kolejne bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 40 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Czeskie buchty

Czeskie buchty 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz