piątek, 26 stycznia 2018

Śniadaniowa babka niedzielna

Mięciutka drożdżówka z mnóstwem bakalii i chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje z filiżanką kakao lub kawy. Można posmarować masłem lub dżemem. 

Śniadaniowa babka niedzielna 

Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
Ciasto. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlewamy mleko z drożdżami. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy nadal ok 10min. Przekładamy ciasto do blaszki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na min 1h.

Kruszonka. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Zaraz po przygotowaniu rozsypujemy na ciasto. Gdy babka podwoi objętość, wstawiamy ją do nagrzanego do 160*C ok 1h. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch jest lekko zarumieniony, a boki lekko odstają od formy.

Babka drożdżowa 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz