czwartek, 18 stycznia 2018

Muffinki piernikowe

Bardzo smaczne, okazały się hitem śniadaniowym. 

Muffinki piernikowe 



Muffinki piernikowe
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 125 ml oleju 
  • 150 ml maślanki
  • 2 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżki rumu 
Krem mascarpone z cynamonem
  • 250 g mascarpone (zimnego)
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  • owoc granatu

Muffinki piernikowe. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać. Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę, rum lub mleko. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą lub zmiksować. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki. Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki ozdobne jeśli mamy.

Krem mascarpone z cynamonem. Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem (ok. 2 minuty). Na koniec zmiksować z cynamonem. Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego, posypać owocem granatu. Inspiracja Kwestia Smaku.

Muffinki piernikowe 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz